بهترین دما و زمان بتن ریزی

بتن ریزی

به این محتوا امتیاز دهید!

چرا دما بر بتن تأثیر می گذارد؟

در هوای سرد، آب می تواند به یخ تبدیل شود و منبسط شود. این امر می تواند منجر به ترک در سطح شود. آب و هوای سرد باعث می‌شود که گیرش بتن، بسیار کندتر شود و مقاومت آن را کاهش می‌دهد. در هوای گرم برعکس اتفاق می افتد و بتن در قسمت بالا سریعتر از پایین می‌گیرد. این امر از گیرش درست بتن و تشکیل استحکام کافی در سرتاسر بتن جلوگیری می‌کند، زیرا فرآیند عمل آوری به خیس ماندن بتن برای چند روز نیاز دارد. به علاوه، ریختن بتن در هوای گرم و مرطوب نیاز به اضافه کردن آب بیشتری به مخلوط بتن دارد. این آب اضافی می تواند مواد را بسیار ضعیف تر کند.

بهترین دما برای تعمیر بتن چیست؟

زمان مناسب برای فعالیت‌های بتنی در دما بالای ۵ درجه سانتیگراد و زیر ۳۲ درجه سانتیگراد باشد. این دماها معمولاً با فصل بهار و اواسط پاییز که معتدل تر است مطابقت دارد. توصیه می کنیم از دی و بهمن زمانی که دمای هوا بسیار بالا است اجتناب کنید. اما با این وجود با رعایت بندهای آیین‌نامه بتن ایران (آبا) میتوان در هوای گرم و سرد نیز بتن ریزی کرد.

تعریف هوای سرد : در مواردی که دمای هوا کمتـر از ۵+ درجه سلسيوس باشد و یا احتمال برود که در مدت حفاظت از بتن، دمای هوا به کمتر از این مقدار برسد، شرایط هوای سرد بوجود می‌آید.
تعریف هوای گرم : در مواردی که دمای بتن در زمان بتن ریزی بیشتر از ۳۲ درجه سلسیوس باشد، شرایط هوای گرم حاکم بوده‌است.

بهترین آب و هوا برای کارهای بتنی چیست؟

علاوه بر دما، آب و هوا یکی دیگر از عوامل مهم است. شما به دو تا سه روز هوای خشک نیاز دارید تا بتن به درستی گیرش پیدا کند. حتی یک روز باران یا برف می تواند روند را مختل کند و بر استحکام کلی مصالح تأثیر بگذارد.

ریختن بتن در باران

برای افرادی که در ریختن بتن خود در هنگام باران دچار مشکل می شوند، راه هایی برای انجام این کار وجود دارد. ممکن است زمانی مجبور شوید بتن ریزی خود را در باران اجرا کنید، نادر است اما ممکن است اتفاق بیفتد. برخی از افراد در دوره‌های آب و هوای مرطوب گرفتار می‌شوند و فونداسیون آن‌ها به سادگی باید تعمیر شود. آب و هوا نیز می‌تواند غیرقابل پیش‌بینی باشد و همه افراد باید بدانند در صورتی که باران روی بتن در حال خشک شدن می‌بارد، چه کاری انجام دهند. در اینجا چند نکته وجود دارد:

  • سیستم زهکشی خود را بررسی کنید و مطمئن شوید که آب باران در مناطق نامطلوب مانند ترانشه ها، پایه های حفر شده، پایه ها و دال ها جمع نمی‌شود.
  • یک سازه موقت برای بتن با استفاده از برزنت یا سایر مواد مشابه بسازید. هدف این است تا حد امکان آب باران را از بتن دور نگه دارید.
  • از سیمان برای خلاص شدن از شر آب باران استفاده نکنید. ممکن است راه حل خوبی به نظر برسد باشد اما کار شما را مختل می کند و لایه بالایی بتن را ضعیف می کند.
  • پس از کاهش باران، از یک شناور برای دور کردن آب باران از دال بتنی استفاده کنید.

آیا باد فاکتوری دارد؟

البته که تاثیر دارد. اگر سرعت باد در روز ریختن سیمان خیلی زیاد باشد، می تواند باعث تبخیر سریع آب شود. نتیجه انقباض و ترک در پوشش سیمانی است.

تغییرات دما در شهر تهران

تغییرات دما در شهر تهران

 

بتن ریزی در هوای گرم – طبق آیین‌نامه بتن ایران

  • تعریف هوای گرم در بتن ریزی طبق بند ۱-۱۱-۷ آبا : در مواردی که دمای بتن در زمان بتن ریزی بیشتر از ۳۲ درجه سلسیوس باشد، شرایط هوای گرم حاکم بوده و الزامات این ،بخش باید در ساخت بتن و بتن ریزی رعایت شود.
  • ساخت بتن در هوای گرجی طبق بند ۳-۱۱-۷ آبا : برای کاهش دمای مخلوط بتن لازم است از روش‌های پیشگیرانه جهت جلوگیری از افزایش دمای اولیه مصالح یا خنک کردن آنها استفاده کرد. آسان ترین ،روش استفاده از آب سرد یا یخ در بتن است. میتوان تا ۷۵ درصـد از آب مورد نیاز برای ساخت مخلوط را با یخ جایگزین کرد؛ به شرطی که پس از عملیات مخلوط کردن یخی در بتن باقی نمانده باشد.
  • انتقال بتن در هوای گرم طبق بند۴-۱۱-۷ آبا : برای جبران افت اسـلامپ بتن، نباید بیشتر از مقدار آب طرح مخلوط بتن، آب دیگری اضافه شود. با کاهش دمای مخلوط می توان افت اسلامپ را کاهش داد. برای طولانی تر کردن مدت حفظ اسلامپ بتن نیز می‌توان از مواد کندگیر یا روان کننده یا کاهنده آب با خاصیت کندگیری / حفظ اسلامپ استفاده کرد.
    انتقال بتن با کامیون مخلوط کن (میکسر) باید به نحوی باشد که حداکثر تعداد چرخش جام کامیون به ۳۰۰ دور در طول حمل محدود شود.
    توصیه می‌شود رنگ وسایل حمل و ریختن بتن (مانند دیگ کامیون حمل بتن)، سـفید یا به رنگ روشن باشد.
  • الزامات حين بتن ریزی در هوای گرم طبق بند ۵-۱۱-۷ آبا : حداکثر دمای مخلوط بتن در هنگام بتن ریزی باید به ۳۲ درجه سلسیوس محدود شود؛ مگر آن که مهندس مشاور یا دستگاه نظارت پروژه، دمای کمتری را تجویز نماید. در مواردی که شـرایط محیطی، احتمال ترک خوردگی ناشی از جمع شدگی خمیری را افزایش میدهد، باید نسبت به حفاظت از سطح بتن از تبخیر زیاد (به ویژه در دال‌ها) اقدام کرد. دمای زیاد هوا و ،بتن رطوبت کم محیط سرعت زیاد باد و تابش مستقیم آفتاب، از عوامل تشدید کننده‌ی تبخیر آب از سطح بتن هستند. استفاده از پوشش نایلونی یا مواد غشاساز جلوگیری کننده از تبخیر، روش‌های مناسبی برای کاهش نرخ تبخیر است.
  • عمل آوری بتن در هوای گرم طبق بند ۶-۱۱-۷ آبا : بهترین روش در عمل آوری دال‌ها در هوای گرم، استفاده از حوضچه آب است. برای دیگر اعضای بتنی، استفاده از چتایی خیس همراه با پوشش نایلون توصیه میشود. برای عمل آوری از محلول شیمیایی غشاساز با رنگ روشن یا سفید می‌توان استفاده نمود. برای مدت عمل آوری به جدول ۶-۷ مراجعه شود.

بتن ریزی در هوای سرد – طبق ایین نامه بتن ایران

تعریف هوای سرد طبق بند ۱۰-۷ آبا

در مواردی که دمای هوا کمتـر از ۵+ درجه سلسيوس باشد و یا احتمال برود که در مدت حفاظت از بتن، دمای هوا به کمتر از این مقدار برسد، شرایط هوای سرد بوجود می‌آید و باید الزامات این بخش رعایت شود.

الزامات قبل از بتن ریزی در هوای سرد طبق بند ۲-۱۰-۷ آبا

  • همه وسایل و تجهیزات (شامل دماسنج پوشش‌های محافظتی و …) باید در کارگاه موجود باشد.
  • قبل از بتن ریزی، باید شـرایط آرماتورها و قالبها مورد بررسی قرار گیرد.
  • باید از ریختن بتن روی زمین یا بتن یخ‌زده اجتناب شود و دمای آنها قبل بتن ریزی به بیش از صفر درجه سلسیوس افزایش یابد.

دمای مخلوط بتن در هوای سرد طبق بند ۳-۱۰-۷ آبا

حداقل دمای مجاز مخلوط بتن تابع دمای هوا و حداقل اندازه مقطع عضو بتنی است. در جدول ۷-۷ بند مذکور، حداقل دمای بتن در هنگام مخلوط کردن بتن ریزی و حفاظت ذکر شده است. بتن ریزی نباید در دمای کمتر از ۱۵- درجه سلسیوس انجام شود؛ مگر آن که دستگاه نظارت با رعایت تمهیدات خاص، آن را مجاز بداند.

الزامات پس از بتن ریزی در هوای سرد طبق بند ۵-۱۰-۷ آبا

در هوای سرد آب ناشی از آب انداختگی به مدت طولانی تری بر سطح بتن باقی میماند. عملیات پرداخت سطح در هوای سرد باید با دقت بیشتری، به ویژه برای سطوحی که دارای تردد و سایش هستند انجام پذیرد. بلافاصله پس از بتن ریزی باید حفاظت از بتن با پوشش عایق یا گرم کردن آغاز شود. در صورتی که لازم باشد از روش گرم کردن برای محافظت بتن استفاده شود، نیاز به ایجاد فضای بسته در اطراف بتن خواهد بود در این موارد، باید از روشن کردن آتش روی عضو بتنی اجتناب گردد.

حفاظت از بتن در هوای سرد طبق بند ۶-۱۰-۷ آبا

در صورتی که با استفاده از آزمونه‌های آگاهی یا بلوغ‌سنجی و یا روش‌های غیرمخرب، بتوان نشان داد که بتن به مقاومت ۵ مگاپاسکال رسیده است، میتوان حفاظت را خاتمه داد.
برای کاهش مدت حفاظت و دست یابی به حداقل مقاومت ،لازم میتوان از سیمان‌های با مقاومت اولیه زیاد یا مواد افزودنی زود سخت کننده، افزایش مقدار سیمان، کاهش نسبت آب به سیمان یا افزایش دمای بتن در دوره حفاظت استفاده کرد

ویژگی‌های بتن آماده – منطبق بر استاندارد ملی ایران شماره ۶۰۴۴

مقاومت فشاری آزمونه طبق استاندارد ملی ایران شماره ۱۶۰۸-۳

یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های بتن آماده‌ی استاندارد، میزان مقاومت فشاری آن است.

از مخلوط بتن آماده درمحل مصرف، طبق استاندارد ملی ایران شماره ۳۲۰۱-۱ نمونه گیری شده و در آزمایش گاه معتبر، بر اساس استاندارد ۳-۱۶۰۸ آزمایش میشود.

تعیین روانی به روش اسلامپ طبق استاندارد ملی ایران شماره ۳۲۰۳-۲

از ویژگی‌های بتن تازه، روانی آن است که از طریق آزمون اسلامپ طبق استاندارد۳۲۰۳-۲ انجام می‌شود. روانی بتن تازه، تاثیر زیادی بر کیفیت بتن سخت شده و سازه بتنی دارد. مقدار روانی مدنظر توسط کارفرما به کارخانه‌ی تولید کننده بتن آماده اعلام شده و توسط آزمون مذکور پایش می‌شود.

آب اختلاط بتن طبق استاندارد ملی ایران شماره ۱۴۷۴۸

آب عامل اصلی واکنش شیمیایی در بتن بوده و از اهمیت بالایی برخوردار است. استاندارد مذکور، الزامات مورد نیاز برای آب مورد استفاده در تولید بتن را بیان می‌نماید. بسیاری از بتن‌های تولید شده به دلیل عدم توجه به کیفیت آب اختلاط دچار مشکلان دوامی می‌شوند. بسیاری معتقدند که تنها آب آشامیدنی برای ساخت بتن مناسب است.

افزودنی‌های بتن – ویژگی‌ها طبق استاندارد ملی ایران شماره ۲ – ۲۹۳۰

کاربرد انواع افزودنی در تولید و اجرای بتن آماده روز به روز گسترش پیدا کرده و به یک عنصر اصلی در تولید بسـیاری از بتنهای تولید شده امروزی تبدیل شده است. استاندارد مذکور ویژگی‌های هر نوع افزودنی جهت استفاده در بتن آماده را بیان می‌نماید.

نمونه برداری از بتن تازه طبق استاندارد ملی ایران شماره ۳۲۰۱-۱

نحوه نمونه برداری از بتن، دارای اهمیت بالایی بوده و تاثیر مستقیمی بر نتایج آزمون‌ها دارد. در استاندارد مذکور، الزامات نمونه برداری بیان شده‌است. رعایت الزامات این استاندارد اجباری بوده در صورت عدم رعایت آن، نمونه برداری و نتایج حاصل از آن، باطل اعلام می‌شود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.